Marokkaans aardewerk

 

Hoe wordt Marokkaans aardewerk gemaakt ? 

De Traditie van het Marokkaanse aardewerk

Marokkaans aardewerk wordt al sinds eeuwen op zo goed als dezelfde traditionele wijze gemaakt. Dit vakwerk wordt vaak van vader op zoon doorgegeven. In de stad Safi in Marokko werkt een groot gedeelte van de bevolking in de poterie. 
             Afbeelding invoegen
 

Eerst wordt de klei gezuiverd van allerlei oneffenheden en goed gemengd, waarna het door de tourneur met de hand in de gewenste vorm wordt gedraaid. Het draaien van het plateau is ook nog steeds voetenwerk.

Vervolgens worden de schalen, borden, kommen ect langzaam gedroogd in de zon.
Omdat het in Safi / Marokko niet altijd mooi weer is kan dit het proces soms flink vertragen.
 
Vervolgens wordt het onbewerkt aardewerk in een bad met een basisverf gedoopt waarna het in de oven wordt gebakken op meer dan 1000 graden
 
Als dit gebeurd is begint het beschilderen 
en/of het graveren van het aardewerk. Omdat de figuren vaak symmetrisch moeten uitkomen worden eerst de patronen licht voorgetekend. 
 
 
Het graveren wordt ook helemaal met de hand gedaan. Met een mesje worden er mooie figuren in het aardewerk aangebracht.
 
Daarna  wordt er een loodvrij emaille laag aangebracht. Omdat het in Marokko niet gebruikelijk is om met loodvrije verf te werken, importeren wij de loodvrije verf zelf uit Frankrijk.
 
Als laatste wordt het aardewerk voor de tweede keer in de oven gebakken. I.v.m. het milieu is het in Marokko niet meer toestaan om het aardewerk te bakken met hout-gestookte ovens. Daarom gebeurt dat tegenwoordig in Gasovens.
 
       
                                              

 
Klik hier voor : MAROKKAANS AARDEWERK
 
Afbeelding invoegen
                         
 
          Afbeelding invoegen                                      Afbeelding invoegen