Hoe wordt marokkaans aardewerk gemaakt ?

De Traditie van het Marokkaanse aardewerk

Marokkaans aardewerk wordt al sinds eeuwen op zo goed als dezelfde traditionele wijze gemaakt. Dit vakwerk wordt vaak van vader op zoon doorgegeven. In de stad Safi in Marokko werkt een groot gedeelte van de bevolking in de poterie.
 
Eerst wordt de klei gezuiverd van allerlij oneffenheden en goed gemengd, waarna het door de tourneur in de gewenste vorm wordt gedraaid. Het draaien van het plateau is nog steeds voetenwerk
 
 

Vervolgens worden de schalen, borden, kommen ect langzaam gedroogd in de zon.
Omdat het in Safi / Marokko niet altijd mooi weer is kan dit het proces soms flink vertagen.
 
Vervolgens wordt het onbewerkt aardewerk in een bad met een basisverf gedoopt waarna het in de oven wordt gebakken op meer dan 1000 graden
 
Als dit gebeurd is begint het beschilderen 
en/of het graveren van het aardewerk. Omdat de figuren vaak symetrisch moeten uitkomen worden eerst de patronen licht voorgetekend. 
 
 
Het graveren wordt ook helemaal met de hand gedaan. Met een mesje worden er mooie figuren in het aardewerk aangebracht.
 
Daarna  wordt er een loodvrij emaille laag aangebracht. Omdat het in Marokko niet gebruikelijk om met loodvrije verfen te werken, importeren wij de loodvrije verf zelf uit Frankrijk.
 
Als laatste wordt het aardewerk voor de tweede keer in de oven gebakken. I.v.m. met het milieu is het in Marokko niet meer toestaan om het aardewerk te bakken met houtgestookte ovens. Daarom gebeurt dat tegenwoordig in Gasovens.
 
 
 
Klik hier voor : MAROKKAANS AARDEWERK
                          Home-pagina